Kreatív matek

BEE-BOT robot

Az óvodások jelentős többsége találkozik robotokkal, amelyek vagy önállóan gondolkoznak, vagy programozhatóak. Az emberek többsége a robot szó hallatán talán rögtön a mesterséges intelligenciával felruházott robotokra, vagy kicsit jobban belegondolva a gyárakban lévő összeszerelő robotokra gondol. Pedig a hétköznapi életünk során mi is találkozunk programozható robotokkal, még ha nem is igazán gondolunk bele. A italautomata is egyfajta programozható robot. Mielőtt elkészítetnénk vele a kívánt italt, megadjuk a szükséges paramétereket. Ha figyelmesebbek vagyunk, ezeknek sorrendje is van. Először kiválasztjuk a kívánt italt, ami legyen egy kávé. Megadjuk, hogy hosszú, vagy rövid kávé legyen, több vagy kevesebb cukorral kérjük. Esetleg, ha olyan az automata, akkor azt is megadhatjuk, hogy nem kérünk poharat, mert mi magunk hoztunk. Ezáltal is óvva a környezetünket. Majd megnyomjuk a START gombot.

Az óvodák és óvodások számára készült kedves kis programozható robot a BEE-BOT, amely elnyerte a leghatásosabb játék címet a BETT 2006 kiállításon az óvodás és alsó tagozatos gyermekek oktatási technológia szekcióban.

BEE-BOT egy olyan méhecske formájú robot, amely legfeljebb 40 lépésig programozható. Pontosan 15 cm-es lépésekben mozog és 90°-ban fordul el.Forrás: https://www.bee-bot.us

Egyre több óvodában teret nyernek az informatikai eszközök, és egyre szélesebb körben gondolják úgy az óvodapedagógusok és a szülők is, hogy a gyerekeknek szükségük van informatikai eszközök megfelelő szintű használatára ahhoz, hogy később sikeresek lehessenek a munkájukban.[1]

Ebben a helyzetben a programozható játékok jó választásnak tűnnek, mert

  • olyan tárgyi eszközök, amelyekkel a gyerekek közvetlenül manipulálnak,
  • ezek serkentik a problémamegoldó képességet valós körülmények között a gyermekek környezetében.

A BEE-BOT méhecske robotot játszi könnyedséggel tudjuk irányítani a hátán található néhány gomb segítségével. A négy narancssárga gomb közül kettő szolgál az előre és hátra haladáshoz, kettő pedig a 90°-os balra illetve jobbra forduláshoz. A CLEAN gomb segítségével tudjuk az elkezdett út programozását törölni. A PAUSE gomb segítségével pedig tudunk tartani 1 másodpercnyi szünetet. A zöld GO gomb segítségével pedig el tudjuk indítani a BEE-BOT robotunkat az előre beprogramozott úton.

A BEE-BOT minden egyes lépését a szeme villogása és egy halk „beep” hang kíséri. Amikor az utasítássorral végzett, három rövid „beep” hanggal jelzi. A hangok a készülék alján található gombbal kikapcsolhatóak.

Miként is lehet használni az óvodában a BEET-BOT-ot?

Első lépésben beszélgessünk a gyerekekkel, hogy mi is az a robot. Mit tudnak róla.

Második lépésben ismerkedjünk meg a BEE-BOT robottal. Nézzük meg, hogy mit látunk rajta. Mit jelentenek a gombok. Mit csinálna a robot, ha  gombot nyomom meg? Merre fordulni robot, ha a  gombot nyomom meg?

Harmadik lépésben végezzünk vele egyszerű lépéseket, amit azt jelenti, hogy mindig csak egy lépést végeztetünk vele.

Negyedik lépésként tervezzünk hosszabb utakat a csoportszobában, de még szabadon. Azaz, ne kelljen útvonalat tervezni.

Ötödik lépésként használjunk már pályákat, azaz olyan 15 cm ´ 15 cm-es négyzetrácsokból álló felületet, amin különböző szimbólumok vannak. Ilyen gyakorló pályák szintén rendelhetők a BEE-BOT robothoz.

Forrás: http://taneszkoz.unas.hu

Második lépésben megadhatunk több szimbólumot is, amit érintenie kell. Érdemes olyat adni, amely nem a legegyszerűbb útvonal, akár mind a négy irányt használja vagy esetleg visszafelé is kell közlekednie a robotnak. Például: a méhecskénk érintse sorrendben először a rózsaszín négyzetet, majd a zöld háromszöget.Első lépésben kérjük meg a gyerekeket, hogy adjanak meg olyan útvonalat, ami például a bal alsó sarokból elindulva érinti a 10-es kép alapján a zöld háromszöget. Figyeljünk arra, hogy több megoldás is lehetséges.

Amennyiben színesebb meseszerű pályákat szeretnék használni, akár rendelhetünk is hozzá.Forrás: http://www.eduzone.co.uk/acatalog/Bee-Bot-Treasure-Island-Mat-461_026.html

Mi magunk is készíthetünk gyakorlópályát a robotnak, ami akár életszerű is lehet, például egy térkép, amin van zöldséges, játszótér, óvoda, gyerekek házai. (Természetesen figyeljünk arra, hogy a robot pontosan 15 cm-t lép.) Vegyük az alábbi térképet:

Feladatok a térképhez:

  1. Programozd be a méhecskét, hogy eljusson az étterembe!
  2. Programozd be a méhecskét, hogy elmenjen a fához, majd a piros tetős házhoz!
  3. Programozd be a méhecskét, hogy elmenjen a boltba, majd a játszótérre!

BEE-BOT robotokban rengeteg lehetőség rejtőzik, amit egyre több nemzetközi tapasztalat is igazol.

Könyvajánló dr. Bakonyi Annától

Megjelent az óvodapedagógusoknak szóló Mindenben… sorozatunk újabb része, a Mindenben matematika. A kiadványból sok kérdésre választ kaphatunk: Hogyan „kínáljuk fel” a matematikát az óvodás korosztálynak? Hogyan bújtassuk el a matematikai tartalmakat az óvodai élet mindennapjaiban? Hogyan fedeztessük fel azokat a gyerekekkel, az őket körülvevő környezetben? Kiadványunkat dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértő, kiadónk szerzője ajánlja figyelmükbe.

mnm_ovonok

Egy pedagógusoknak szánt szakkönyvhöz írandó ajánló többszörös szakmaiságot feltételez: egyrészt érteni kell annak a korosztálynak a pedagógiájához, amelyre a könyv vonatkozik, másrészt ismerni kell az adott szakterületet is. A könyv elolvasását követően nyilvánvalóvá vált, hogy az utóbbit – éppen a könyv segítségével – meg lehet tanulni. Az embernek az jut eszébe, hogy végre, nem kell félni a matematikától azoknak sem, akik azért szoktak, mert nem értik, ezért nem is szeretik. Bebizonyosodik: aki nem érti, azt nem jól tanították meg.

Abban az értelemben sem, hogy az adott életszakaszra vonatkozó cselekvéseket és a gondolkodást nem helyezték az élet kontextusába, hanem idegentestként bolyongott a tudatukban. És abban az értelemben sem, hogy a matematika szisztematikus rendszerét nem igazították az azt tanuló ember képességeihez, kompetenciáihoz.

Ez a könyv azért jó, mert mindkettőt megteszi. Két aspektusból is szakmai: pszichológiai- pedagógiai és matematika módszertani értelemben. Ám a módszertan kifejezés itt nem a szó hagyományos felfogását jelenti. Konkrét kereteket ad, bőséges magyarázatokat és elegendő ötlettárat, mégis érezzük, hogy nem recepttel kínálja meg az olvasót, hanem bemutatja a matematikai gondolkodás hátterét és annak gyakorlati lehetőségeit, amellyel mindenki élni tud a maga körülményei között.

A könyv egyszerre szól a gyerekeknek és az óvodapedagógusoknak. A lélektani és szakmai háttér a felnőttet tanítja, szinte észrevétlenül, könnyen megértve a matematikai rejtelmeket – a fogalmaktól a megtanítás művészetéig –, a példatár pedig a gyermeknek szól. Így mindkét résztvevő aktívan és közös élmény során sajátíthat el egy olyan tudományt, amelyről már jó ideje tudjuk, hogy sokféle gondolkodásnak az alapja.

A könyv három részből áll. A részek címe nem az, amit ezen ajánló megfogalmaz (el kell olvasni ahhoz, hogy a valódi részcímeket megismerhessük), hanem egyfajta értelmezés szerinti felosztást mutat be az érdeklődőnek.

  1. rész: matematika a gyermeki életben

Mind a matematikai gondolkodásra, mind az ötlettárra vonatkozó tartalom, nem puszta felsorolás, hanem a gyermeki gondolkodás, a képességek és a kompetenciák mentén rendszerezett tudástár.

A rendszer – hangsúlyozottan – megfelel az Óvodai nevelés országos alapprogramjának.

Minden téma „be van csempészve” a mindennapos életbe, miközben a gyermek értelmi fejlődése, a tapasztalatszerzés, az aktivitás bemutatása és elemzése is a célja a könyvnek. Szépen kapcsolódik egymáshoz a gyermeki gondolkodás ismertetése általában, a matematikai gondolkodáshoz konkrétan; a nyelv- és matematikától, a szűk-tág környezettől, a tudatos szervezésig. A példák nagyon aprólékosan vannak kidolgozva, mégsem érezzük receptnek azokat, mert az átgondolt és rugalmas megoldások „csak” egyfajta keretet adnak. Követhető módon az egyes gyermek sajátos kompetenciájához lehet illeszteni azokat a terveket, amelyekre a könyv is hoz példákat, de bárki átalakíthatja, kiegészítheti azokat a saját logikája szerint és a saját gyermekeihez igazítva. A könyv a matematikai felfedezés lehetőségeit, a sajátos, ez irányú gondolkodást és az óvodáskori matematikai kompetenciákat hossza összhangba, mindezeket rendszerbe foglalva, táblázatos formában is ismerteti.

  1. rész: példatár

A konkrét játéktárral, a megvalósításra váró ötletekkel foglalkozó rész a könyv leghosszabb egysége. Az évszakok, életlehetőségek mentén zajló, úgy tűnik, az összes lehetséges megoldást bemutató példatár rendkívül gazdag, szinte kimeríthetetlenül sok, kreatív, a lehetséges élethelyzeteket felhasználó anyagot tár az olvasó elé. Ennek az egységnek a bevezetője is hangsúlyozza, hogy mindez „csak” ötlet, játékgyűjtemény, amelyeket az egyes szakembereknek kell a saját életlehetőségeiken és gyerekeik személyiségén, képességein keresztül megszűrni, illetve átalakítani.

A játékok valóban játékok! Apró mozzanatokat „hoz össze” a szerző a matematikai gondolkodás és cselekvés lehetőségeivel. Ez a repertoár egyfelől hasznos, másfelől rendkívül inspiráló.

matematika
  1. rész: fogalomtár

A lexikális matematikai tudás ebben az egységben a legmarkánsabb. A leírások rendszere egységes felépítéssel teszi érthetővé és könnyebbé a megértést, az ábrák pedig könnyítik a bevésést. Akarva- akaratlanul, az olvasás során átvesszük a matematika alapjait. Ez a „megtanító” rész hosszú, mégis tömör. Miközben minden egyes magyarázat érthetően, logikusan segíti a matematikai tudásunkat biztossá tenni, aközben ez a tudás képezi az alapját annak, hogy a felfedező matematika élmény legyen, életszerűvé és élvezetessé váljon a gyerekek számára.

dr. Bakonyi Anna

Még több információért látogasson el weboldalunkra! ERRE a linkre kattintva meg is vásárolhatja a terméket.