Így csináld, lépésről lépésre

Logikai fejlesztő játékok első osztályban Hejőkeresztúron

Logikai gondolkodást fejlesztő stratégiai játékok

Akkor most ismerkedjetek meg három stratégiai, logikai játékkal! Mindegyikre elmondható, hogy nagyon régi, eredetük az ókorba nyúlik vissza, és nagyon egyszerűek a játékszabályok; a MALOM, a MANCALA és a SZOLITER. Érdemes ezeket megtanítani a gyerekeknek, mert észrevétlenül fejlesztik a logikus gondolkodást, matematikai és szociális készségeket. A malmot és a mancalát ketten játsszák, de a szoliter, ami remetejáték néven is ismert, nagyon jó unaloműző akkor is, ha valaki egyedül játssza.

Mancala: “Ez a stratégiai játék egyike a legrégibb, legszórakoztatóbb és legfejlesztőbb játékoknak, mely már kisiskolás kortól ajánlható. Eredete több ezer évre nyúlik vissza. Ezt az afrikai kontinensről származó táblajátékot valamilyen formájában az egész világon ismerik. Szinte fel sem lehet sorolni, hogy hányféle képességét fejleszt játékosan! A Mancalának mintegy 300, vagy még ennél is több névváltozata alakult ki térben és időben. Magát a játékot is nagyon sokféleképpen játsszák.” (Mészáros Mihály)Tojástartóból remek mancalát lehet készíteni, a köveket pedig akár kavicsokkal, akár nagy szemű babokkal lehet helyettesíteni. Érdemes elolvasni Mészáros Mihály hejőkeresztúri matematikatanár részletes ismertetőjét! https://meszaros-mihaly.hu/egy-osi-tablajatek-mancala/ Az ábra szerinti felállás a kezdő. A rekeszek és a bennük lévő kövek (golyók) száma változhat. Általában 6-6 rekesz van, rekeszenként 4, 5, vagy 6 kővel. A felém eső oldal az enyém, a jobbra eső gyűjtő szintén. Valamelyik saját rekeszemből kimarkolom az összes követ, és sorra – egyenként – végigszórom őket az óramutató járásának irányával ellentétesen a rekeszekbe. Raknom kell a saját gyűjtőmbe is. Aztán az ellenfél rekeszeibe is, csak a gyűjtőjébe nem! Felváltva következünk. Az a nyertes, akinek a gyűjtőjébe több kő landol a játék befejeztével.A játszma végén, amikor az egyik oldalon kiürülnek a rekeszek, akkor a másik oldalon még megmaradt kövek ugyanannak az oldalnak a gyűjtőjébe kerülnek.Még két kiegészítő szabály tartozik e Mancala változathoz:

  1. Ha az utolsó kövem a saját gyűjtőmbe érkezik, akkor ismét én következem.
  2. Ha az utolsó kövem valamelyik saját üres rekeszembe érkezik, akkor ennek és a vele szemközti rekesznek a tartalma is az én gyűjtőmbe vándorol.

Szoliter, azaz remetejáték A gyerekek ismerhetik ennek a játéknak a katicás, vagy békás változatát. A szoliter név arra utal, hogy ez eredetileg egyszemélyes játék volt, de többen is játszhatják, akár úgy, hogy mindegyik játékos megoldja a feladványát, vagy pedig egy játékon belül, egymás után lépve. Ekkor az együtt gondolkozás jelenti a játék örömét. Ha az otthoni társasjátékok között nem találjátok meg ezt az igazán szórakoztató játékot, akkor kockás papírra könnyen lerajzolható a táblája, a bábuknak pedig itt is megfelel gomb, vagy kavics.A játék célja, hogy végén csak egy bábu maradjon a táblán. A bábukat átugorva lehet levenni, azonban csak vízszintesen és függőlegesen lehet mozogni a táblán. Akit érdekel a játék ókorba visszanyúló története, az Mészáros Mihály oldalán talál érdekes adalékokat róla. https://meszaros-mihaly.hu/hogyan-tord-meg-az-unalmat-a…/

Malom játék: Ez a klasszikus a legtöbb család játéktárában megtalálható, de ha mégsem, akkor sem kell a játékboltba rohanni érte. A táblát nagyon könnyen meg lehet rajzolni és a 9-9 darab fekete, fehér korongot is lehet kaviccsal, gombbal, vagy akár két színű babbal helyettesíteni. A játékosok felváltva helyezik fel a bábujukat a táblára, amíg el nem fogynak. Ha sikerül három azonos színű bábut egy vonal mentén felrakni, akkor a játékosnak malma van és az ellenfél egyik bábuját leveheti. Ha minden bábu felkerült a táblára, akkor kezdődik a lépegetés. Egyszerre csak egyet lehet lépni, a vonalak mentén. Ha valakinek csak három bábuja maradt, akkor “ugrálhat,” azaz bárhová ugorhat a bábujával. Az veszít, akinek csak 2 bábuja marad, vagy akit úgy beszorít az ellenfele, hogy nem tud lépni. Részletes ismertető: https://www.hogyankell.hu/Malmozni